Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nezapomeňte na odečty energií

Chcete-li, aby vám bylo vyúčtováno přesně to, co kdy spotřebujete?

Od ledna zdraží elektřina a zlevní plyn. Dodavatelé energie nejsou povinni k tomuto termínu udělat mimořádné odečty. Může jejich zákazník udělat samoodečet? A jak se postupuje, když stav elektroměru či plynoměru nenahlásí? Jak dodavatel pozná, co má účtovat za staré a co za nové ceny?

Podle našich informací všichni dodavatelé elektřiny a plynu v současné době umožňují svým zákazníkům, aby v případě změny ceny udělali samoodečty. Stav měřidel lze nahlásit rozličným způsobem -osobně, telefonicky, písemně, mailem či přes internet. O způsobu i termínu, dokdy je zapotřebí stav měřidel nahlásit, je dobré se informovat například na telefonických zákaznických linkách.

S odečtem hodnoty na vašem měřicím zařízení ale neotálejte. Je nejlépe to udělat na Silvestra či Nový rok. Nahlašujte také pouze pravdivé informace. Dodavatel má totiž historické údaje o vaší spotřebě, a pokud by se mu nahlášený údaj nezdál, pošle k vám kontrolu.

A jak dodavatel postupuje, když samoodečet neuděláte a nenahlásíte? Může vás to nějakým vážným způsobem poškodit? Postupy se liší podle toho, zda jde o elektřinu či plyn.

Jak u elektřiny?

V případě, že není proveden odečet ze strany distributora ani samoodečet zákazníkem, mohou se uplatnit dva možné náhradní způsoby rozdělení roční spotřeby do dvou období. Vyplývá to z rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) číslo 9 a 10 z roku 2006.

První spočívá v tom, že se celková roční spotřeba elektřiny rozdělí poměrně na dvě části za starou a novou cenu. Předpokládá se, že každý den je spotřeba stejná. Pokud například poslední řádný odečet proběhl 15. února 2006 a další řádný odečet bude 15. února 2007, díl z celkové spotřeby připadající na 319 dnů roku 2006 se vyúčtuje za staré ceny a zbytek připadající na 46 dnů roku 2007 za nové ceny.

Tento způsob je jednoduchý, ale méně respektuje to, jakým způsobem a v jakém rozsahu odběratel elektřinu v průběhu roku skutečně využívá. Výše spotřeby totiž nemusí být v každém období stejná. V minulosti tento způsob používali všichni dodavatelé. V současnosti jej uplatňují PRE a E. ON.

ČEZ přešel na komplikovanější způsob rozdělení celkové roční spotřeby elektřiny na dvě části, který ale lépe vystihuje odběr elektřiny v průběhu sledovaného období. Tento systém využívá typových diagramů dodávek elektřiny. Typové diagramy vyjadřují, jak určitá skupina odběratelů v závislosti na používaných spotřebičích zatěžuje elektrizační soustavu. Zde se například promítne, že se dosáhlo větší spotřeby například v zimních měsících, kdy je brzo tma, nebo v období, kdy zákazník rekonstruoval svůj příbytek.

Jak u plynu?

Postup u plynu stanoví vyhláška ERÚ číslo 329/2001 Sb. Zde je také dvojí postup, a to podle výše roční spotřeby.

U zákazníků se spotřebou plynu do 900 kubíků za rok se předpokládá, že je v každém měsíci roku jejich spotřeba stejná. Roční spotřeba se tedy rozdělí na dvanáct stejných dílů a každý díl se násobí cenami, které platily pro daný měsíc. Cena plynu se totiž může změnit čtyřikrát do roka, zatímco u elektřiny k tomu dochází jednou ročně.

Pro zákazníky s vyšší spotřebou, kteří využívají plyn hlavně k vytápění, ale takto není možné postupovat. Rozhodující spotřebu mají totiž v zimě, kdy topí. Proto vyhláška stanoví, jaký procentní podíl připadá na jednotlivé měsíce. Vychází se ze statisticky ověřených čísel průměrné spotřeby v jednotlivých měsících. Největší díl vychází na prosinec - 17,93 procenta, nejmenší na červenec a srpen - 1,62 procenta.

Ale ani tato statisticky ověřená čísla však nemusí vždy sedět. Například letošní prosinec, který byl mimořádně teplý, podle všeho rozhodně nebude měsícem s největší skutečnou spotřebou plynu k vytápění.

Z uvedeného tedy plyne, že u elektřiny i u plynu je při změně ceny přece jen nejpřesnější metodou, jak přesně rozdělit spotřebu podle starých a nových cen, zjištění stavu měřidla. Buď samoodečtem, nebo řádným odečtem. Samoodečet se vyplatí zejména tehdy, když domácnosti elektřinou nebo plynem topí, a mají tak velkou spotřebu.

Rozdělení spotřeby u plynu
leden 16,72 % červenec 1,62 %
únor 14,29 % srpen 1,62 %
březen 11,02 % září 5,86 %
duben 7,94 % říjen 6,83 %
květen 3,84 % listopad 10,50 %
červen 1,83 % prosinec 17,93 %

Zpracovatel: Anopress IT

 
 
Reklama