Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kodex péče o české pivo určuje i způsob mytí sklenic

Mycí prostředky pro mytí pivních sklenic jsou atestovány, lze použít teplovodní myčky, studenovodní myčky a ruční mytí. Sklenice musí být ještě oplachovány minimálně 5 vteřin pod tekoucí pitnou vodou.

Tým sladařských a pivovarských expertů sdružených v pracovní komisi Českého svazu pivovarů a sladoven vytvořil kodex "Péče o pivo v gastronomii".

Kodex obsahuje celkem 5 částí
  • skladování piva (optimální skladovací teplota je 5-10 °C, u lahví 5-15 °C, sklady chráněné před přímým sluncem a bílým světlem),
  • problematika tlačných médií (nejvhodnějším tlačným médiem jsou směsné plyny CO2 a NO2, které svými vlastnostmi nejlépe vyhovují vytlačování piva ze sudu, neoxidují pivo, nepřesycují je, jak se to někdy může stát v případě použití oxidu uhličitého, a mikrobiologicky pivo neinfikují),
  • sanitace pivních cest (sanitace pivních cest má za úkol odstranit všechny nečistoty a mikroorganizmy, které by negativně ovlivnily kvalitu piva. Vlastní sanitace se provádí kombinací vhodného chemického roztoku s mechanickým působením. Obojí posuzuje a certifikuje Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze. Z hlediska četnosti sanitaci je rozdíl u pasterizovaných a nepasterizovaných piv. Zatímco u prvních z nich se sanitace má provádět minimálně lx za 14 dnů, u nepasterizovaných denně. V obou případech je třeba trubky proplachovat denně. Měření sanitace si každý výrobce dělá sám, kontrolu provádí luminiscenční metodou),
  • čistota pivního skla a vše související (čistota pivního skla významně ovlivňuje vzhled, chuť a vůni piva. Mycí prostředky pro tento druh činnosti jsou atestovány VÚPS, a. s. Z hlediska použitých metod existují tři možnosti - teplovodní myčky, studenovodní myčky a ruční mytí. Je rovněž stanoveno, že sklenice umyté mycím prostředkem musí být oplachovány minimálně 5 vteřin pod tekoucí pitnou vodou),
  • estetika čepování piva (pivní pěna má být smetanově hustá, bílá, ulpívající po napití na skle. Prostor na pěnu ve sklenici je obvykle 3 cm, pro konzumaci piva naší provenience je optimální teplota 6-8 °C)

 
 
Reklama