Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová kuchyně připomíná spíš vědeckou laboratoř

Při rekonstrukci kuchyně v Základní škole Edvarda Beneše v Písku se úzkostlivě dbalo na dodržení všech hygienických norem platných v Evropské unii.

Kuchyně má nyní například digitální ukazatele na ohřívačích či ochlazovačích, v podlahách odtokové kanálky, perfektní vzduchotechniku a samozřejmě veškeré vybavení z nerezu.
Disponuje kromě předpisově oddělených skladů zeleniny, masa a dalších potravin a značným množstvím kuchyňské mechanizace, také třeba šokovým zchlazováním pokrmů, místností na mytí termoportů a kromě jiných je tu také například oddělená vytloukárna vajec pro vyloučení možnosti výskytu salmonelózy.

"Provoz kuchyně vyžaduje speciálně vyškolený personál vzhledem k používané mechanizaci. Například na talíř musí přicházet jídlo minimálně čtyřiašedesát stupňů Celsia teplé. Hlavně pak je důležitý velký důraz na čistotu. S ohledem na nerez nádoby musíme používat speciální čisticí a dezinfekční přípravky, což ovšem také zvyšuje náklady. Nemá ale smysl vařit v supermoderní kuchyni a šetřit na udržování čistoty. To by se celá záležitost minula účinkem," řekla vedoucí kuchyně Věra Kovandová.

Vybavení kuchyně stálo devět milionů, vývařovna má kapacitu 1500 jídel a bude dodávat jídla i jiným odběratelům.
Rekonstruovat všechny školní kuchyně v Písku by nebylo ekonomické, a tak budou ve městě fungovat čtyři centrální vývařovny s následnou dovážkou jídel.

 
 
Reklama