Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektřina zdraží asi o 5 procent, odhadují analytici

České domácnosti se podle analytiků nemusí bát tak vysokých růstů cen elektřiny jako na Slovensku či v Maďarsku.

Zhruba o 15 procent by od příštího roku měly vzrůst tuzemské velkoobchodní ceny elektřiny. U domácností by se toto zvýšení mělo projevit zdražením elektřiny zhruba o pět procent. Vyplývá to z prohlášení analytiků, které ČTK oslovila. Vývoj cen proudu na příští rok určí z velké části středeční aukce virtuální elektrárny, kterou pořádá společnost ČEZ.

"Domníváme se, že průměrná cena bude kolem 42,8 eura (1220 Kč) za megawatthodinu," řekl analytik Wood&Company Tibor Bokor. Loni dosáhla průměrná cena asi 36 eur (1030 Kč). Petr Novák z firmy Atlantik FT odhaduje zdražení na 13 až 14 procent. "Neočekávám tak prudké růsty jako na Slovensku či v Maďarsku, protože v tuzemsku je na rozdíl od těchto zemí přebytek kapacit," vysvětlil Novák. Například v Maďarsku ceny elektřiny na příští rok vzrostou skoro o 19 procent.

Patnáctiprocentní růst cen předpokládá analytik Global Brokers Tomáš Kaňka. "Čím více to bude nad touto hodnotou, tím lépe pro akcionáře ČEZ. Samozřejmě ale tím hůře pro odběratele," uvedl Kaňka s tím, že se na aukci projeví výrazný hlad po elektřině.

 
 
Reklama