Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

RWE Transgas se rozdělil

Na základě požadavků Evropské unie a novely energetického zákona se RWE Transgas rozdělil na dvě právně samostatné a nezávisle fungující části.

Od Nového roku přestala akciová společnost RWE Transgas vykonávat službu provozovatele přepravní soustavy, kterou nově převzala společnost s r.o. RWE Transgas Net. Ta podniká výhradně jako obchodník se zemním plynem. Rozdělení společnosti neboli právní unbundling má zajistit rovnoprávnost všech dovozců a obchodníků na trhu se zemním plynem a souvisí s procesem liberalizace. "Vyčlenění přepravy zemního plynu z integrované společnosti, jakou byl doposud RWE Transgas, bylo náročné. Jsem rád, že se nám vše podařilo ve stanovených termínech zvládnout. V rámci příprav na unbundling jsme museli rozdělit účetnictví, informační systémy i organizační strukturu. To pro nás znamená mimo jiné řadu nových nákladů. Jejich výše se pohybuje přibližně ve výši sto milionů korun," řekl novinářům předseda představenstva RWE Transgas Ulrich Jobs.

K další změně uspořádání trhu se zemním plynem v ČR dojde k 1. lednu 2007. Vzhledem k zákonem dané povinnosti právního rozdělení budou k tomuto datu rozděleny na dvě právně samostatné části také regionální distribuční společnosti. I na úrovní jednotlivých krajů budou zvlášť pracovat nezávislí provozovatelé přepravní soustavy a obchodníci se zemním plynem.

Rozdělení společnosti RWE Transgas změnilo model fungování českého plynárenského trhu. Přepravu zemního plynu, který nakoupí RWE Transgas od producentů, nyní nově zajišťuje RWE Transgas Net. V jednotlivých krajích plyn prodávají regionální distribuční společnosti. Smlouvy o jeho nákupu mají možnost uzavírat s obchodníky, kteří získali licenci pro svou činnost od Energetického regulačního úřadu. Přičemž RWE Trangas je jedním z nich.

 
 
Reklama