Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nábytek na chodbách je porušením zákona

Za volný prostor na chodbách, které slouží jako únikové cesty, zodpovídá především majitel nebo správce objektu. Na únikové cestě nesmí být hořlavé látky, ani jiné překážky, které zužují průchod.

Chodby včetně schodišť ve výškových budovách jsou podle zákona o požární ochraně vnitřní zásahovou cestou pro hasiče a zároveň fungují rovněž jako úniková cesta pro obyvatele domu.
"Na únikové cestě nesmí být hořlavé látky, ani jiné překážky, které zužují průchod," ukládá přesně zákon. Odložený různý nábytek a pro ozdobu umístěné velké květníky jsou tedy porušením zákona.
Za volný prostor na chodbách, které slouží jako únikové cesty, zodpovídá především majitel nebo správce objektu. Ti by měli pravidelně chodby kontrolovat a v případě zjištění nedostatků obratem zajistit nápravu.

Pozn.: Skříně na chodbách a především velké květníky s mohutnými květinami komplikují práci také záchrance. Pokud se zasahující posádka se zraněným pacientem nevejde do výtahu, musí pospíchat do sanitky po schodech. Vytočit se s nosítky na přeplněné zablokované chodbě mezi podlažími může vážně ohrozit život člověka na nosítkách. Zablokované chodby vadí rovněž při stěhování.
 
 
Reklama