Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zavře ČEZ elektrárnu?

Doly chtějí od ČEZ za černé energetické uhlí více než o čtvrtinu více než vloni. "Vstupní vyjednávací cena představuje proti loňsku navýšení zhruba o sedmadvacet procent," sdělil Martin Pecina, člen dozorčí rady ČEZ a náměstek ministra průmyslu a obchodu.

ČEZ na příkré zvýšení není ochoten přistoupit, a pokud by se firmy nedohodly, zvažuje útlum elektrárny Dětmarovice. Ta zásobuje teplem město Orlovou a okolní obce, tedy zhruba dvacet tisíc lidí. "Je to věc ekonomických kalkulací. Jestliže bude ekonomicky výhodnější Dětmarovice utlumit, než nakupovat drahé uhlí, nebude důvod tak neučinit," uvedl náměstek Pecina. Podle něj je to totiž čistě věc představenstva firmy. Dozorčí rada - v níž je zastoupen stát - s tímto rozhodnutím nemá co do činění. Generální ředitel ČEZ Martin Roman další postup elektrárenské firmy nechtěl komentovat. "Vše je věc jednání," řekl Roman.

Pokud by se firmy na ceně uhlí nedohodly, větší ztráta by to mohla být pro OKD než pro ČEZ. Energetická společnost nakupuje od ostravských dolů pro Dětmarovice asi milión tun černého uhlí ročně. Elektrárna Dětmarovice nepracuje na plný výkon, slouží spíš jako záloha. To prakticky znamená, že na plný výkon pracuje jenom tehdy, když to vyžaduje aktuální stav v české energetické síti.
Ostravské doly nyní nemají pro tento objem žádného jiného kupce. A sehnat jiného odběratele pro černé energetické uhlí by snadné nebylo. V západní Evropě je sice nyní po černém uhlí vysoká poptávka, polské energetické palivo je však lacinější než české. Je tedy otázka, zda by čeští producenti milión tun uhlí dokázali prodat, nebo by rovněž museli utlumit těžbu na některé ze svých šachet.

OKD již zdražily jiným
Za soubojem o cenu uhlí může být ještě jiný důvod než snaha o zvýšení zisku. Podle jednoho z bývalých manažerů elektrárny, jenž si přál zůstat v anonymitě, může být za prudkým zdražením snaha donutit ČEZ k prodeji elektrárny. "Zájem o Dětmarovice manažeři Karbon Investu nejednou deklarovali, žádná oficiální jednání o prodeji se ale nikdy nevedla," tvrdí mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
Karbon Invest se o Dětmarovice zajímal i v době, kdy s vládou vyjednával o koupi menšinového podílu státu v OKD. Za elektrárnu v té době podle informací z Ministerstva průmyslu a obchodu nabízel zhruba půl miliardy korun. Analytik společnosti J&T Michal Šnobr si ale myslí, že se oba partneři nakonec dohodnou: "Krajní řešení by nikomu neprospělo. Platí to o ČEZ v případě odstavení Dětmarovic. A Karbon Invest musí vědět, že prodat milión tun uhlí po Evropě by asi také nebylo jednoduché."

Karbon Invest zdražil černé uhlí i dalším odběratelům, ceny však firmy odmítají sdělit. "Nakonec jsme se dohodli na zdražení pod deseti procenty," uvedl zdroj blízký vedení teplárenské společnosti Dalkia ČR a dodal, že vyjednávání začínala u dvouciferného růstu. "Vedli jsme složitá jednání, nakonec se ale domluvili," uvedl generální ředitel Moravských tepláren Zlín Josef Gába.

 
 
Reklama