Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dosavadní smlouva s regionální energetickou společností se převádí do dalšího období a zůstává nadále v platnosti

Cena elektřiny pro podnikatele bude rozdělena na dvě části, na platbu za dopravu elektřiny a cenu za vlastní elektřinu. Další novinka od 1. ledna příštího roku je uvádění spotřeby elektřiny v megawatthodinách.

Začátek příštího roku přinese pro podniky, firmy a živnostníky významnou změnu při vyúčtování platby za elektřinu. Cena elektřiny pro tyto zákazníky bude rozdělena na dvě části. Jednu část ceny budou tvořit platby za dopravu elektřiny, druhou částí ceny bude poplatek za vlastní elektřinu. Zákazník tak získá lepší přehled o tom, jakou částku platí za elektřinu obchodníkovi s elektrickou energií a jakou část peněz za její distribuci. Rozdělení ceny elektřiny na dvě části je jedním z předpokladů liberalizace trhu s elektřinou.

Platby za dopravu elektřiny fakticky znamenají poplatek za použití elektrické sítě. Výše těchto plateb bude regulována, tzn. určována Energetickým regulačním úřadem.

Poplatek za vlastní, tzv. "silovou elektřinu", stanoví každá obchodní energetická společnost (tedy dodavatel elektřiny) sama. Znamená to, že cena silové elektřiny se pro zákazníky různých obchodních energetických společností může lišit. Cena silové elektřiny z produktového portfolia Duhové energie, která je nabízena obchodními energetickými společnostmi Skupiny ČEZ, však bude stejná na celém území ČR.

Výslednou částku, kterou má zákazník zaplatit, nalezne na své faktuře podrobně rozepsanou do položek, které přesně zohlední jak platby za dopravu elektřiny, tak i platbu za vlastní silovou elektřinu.
U produktů Duhové energie, které Skupina ČEZ pro příští rok připravila pro zákazníky z řad podniků, firem a živnostníků, bude cena sestávat ze dvou částí, a to jednak z tzv. pevné ceny (měsíční paušál), a z ceny za megawatthodinu elektřiny, která se může dále dělit na cenu v nízkém tarifu (NT) a na cenu ve vysokém tarifu (VT). Regulované platby za dopravu elektřiny se dále dělí na cenu distribuce (cena za jistič, cena za vysoký tarif, cena za nízký tarif), cenu systémových služeb, cenu příspěvku na obnovitelné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, a dále na cenu Operátora trhu za zúčtování odchylek.

Další novinka, se kterou se zákazníci budou setkávat od 1. ledna příštího roku, se týká jednotek, v nichž je uváděna spotřeba elektřiny. Podle nařízení Energetického regulačního úřadu bude na cenících i fakturách spotřeba elektřiny vyjádřena v MWh (megawatthodinách), přičemž platí: 1 MWh = 1000 kWh (kilowatthodin). Zákazníci - podniky, firmy a živnostníci - obchodních energetických společností Skupiny ČEZ (Severomoravská energetika, Západočeská energetika, Středočeská energetická, Východočeská energetika a Severočeská energetika) nemusejí v souvislosti s postupující liberalizací energetiky v ČR nic administrativně měnit či zařizovat. Zákazníkům Skupiny ČEZ se totiž automaticky od 1. ledna 2005 změní odběrová sazba na některý z produktů aktuální nabídky Duhové energie.Dosavadní smlouva s regionální energetickou společností se převádí do dalšího období a zůstává nadále v platnosti. Sazba pro odběr elektřiny, kterou zákazníci z řad firem a podniků doposud využívali, jim bude automaticky nahrazena odpovídajícím produktem z nabídky Duhové energie na rok 2005.

 
 
Reklama