Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tuzemské firmy si od ledna příštího roku budou moci vybrat dodavatele zemního plynu, domácnosti pak o 2 roky později.

Novela energetického zákona

Tuzemské firmy si od ledna příštího roku budou moci vybrat dodavatele zemního plynu, domácnosti pak o 2 roky později. V novele energetického zákona to schválila Poslanecká sněmovna. Vztahuje se i na odběr elektřiny, pro firmy od roku 2007 a pro domácnosti o rok dřív.

S elektřinou je to tak, že velké firmy, které spotřebovávají nejvíc energie, si mezi dodavateli mohly začít vybírat už předloni. Od loňska se tedy začal otevírat i pro menší firmy a od příštího roku budou mít na výběr všechny podniky. Domácnosti si počkají ještě rok.

Tomáš Gatěk, analytik Patria Finance:Dá se očekávat mírný pokles cen v důsledku zvýšené konkurence, nicméně ten pokles by neměl být nijak výrazný.

A to mj. proto, že dovoz nebo výroba energie a její rozvod se budou účtovat zvlášť. Zákazník bude mít větší výběr, každá z firem, které mu energie budou dodávat, si ale do ceny zahrne vlastní zisk. A jak to bude podle nového zákona s plynem?

Oldřich Vojíř, zpravodaj energetického zákona: Dojde k zrychlenému otevření trhu v oblasti plynu, ale nevylučuju, že to může přinést do jisté míry vyšší ceny.

Což Oldřich Vojíř vysvětluje rozdělením výroby a rozvodů stejně jako analytik Tomáš Gatěk. Ministr průmyslu Milan Urban se obává spíš drahé ropy.

Milan Urban, ministr průmyslu a obchodu: Jestliže se pohybuje cena za barel ropy dnes na historickém maximu za nějakých 50 dolarů, tak od toho se odvíjí cena plynu a od toho se samozřejmě odvíjejí ceny elektrické energie.

Energetická skupina ČEZ, která ovládá většinu tuzemského trhu s elektřinou už zdražení plánované na příští rok ohlásila dříve a Svaz průmyslu a dopravy se obává, že na českou ekonomiku dopadne tíha současného zdražení energií a paliv.

Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy: Zvýšení cen energií, zvýšení cen ropy a pohonných hmot a následně plynu i v příštím roce, zvedne náklady všech společností a i občanů.

Svaz průmyslu a dopravy proto dnes vyzval vládu, aby snížila spotřební daň na benzín a naftu tak, aby se dopad zdražování ropy na tuzemskou ekonomiku oslabil alespoň na polovinu.

 
 
Reklama