Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dříví, které si lidé sami vykácejí, z lesa odvezou a pak podle vlastního uvážení zpracují je za velmi slušnou cenu

Oproti loňskému roku stoupl odbyt palivového dříví zhruba o třetinu. Současná cenová úroveň ale brzy dozná změn, protože palivové dříví podraží např. na jižní Moravě asi o pětadvacet procent.

Jižní Čechy:
Ředitel Krajského inspektorátu Lesů České republiky v Českých Budějovicích Karel Trůbl poznamenal, že zatímco cena jehličnatého palivového dřeva v podstatě kopíruje loňskou, u listnatého palivového dřeva se meziročně zvýšila cirka o 50 procent. Například jeden prostorový metr buku zpracovaný samovýrobou dnes vyjde na jihu Čech na přibližně 50 korun, stejný objem zpracovaného ovšem už 500 korun. Podobný poměr platí i u dřeva z jehličnatých stromů. Samovýroba 20 korun za prostorový metr, zpracovaný pak 250 až 300 korun.

Severní Čechy:
Větší zájem o klasický nákup palivového dřeva zaznamenali podle ředitele Krajského inspektorátu Lesů ČR v Liberci Ludvíka Ričáře i na Liberecku. Cena palivového dřeva přitom zůstala v kraji v podstatě na stejné úrovni jako loni. "V průměru prodáváme prostorový metr za 30 až 60 korun. Jde především o smrk a břízu, ale i borovici či modřín, které si musí zákazník sám vyrobit a odvézt," podotkl vedoucí Lesní správy Jablonec Miroslav Kortan.

Jižní Morava:
"Cena palivového dříví je různá, záleží na druhu dřeva i způsobu jeho úpravy. Jiná je u metrových polen, jiná u štípaného dříví. Průměr se pohybuje asi na hodnotě 450 korun za kubík dřeva bez daně," řekl Právu Radek Váhala z firmy CE WOOD ve Strážnici na Hodonínsku. Současná cenová úroveň ale brzy dozná změn, protože palivové dříví podraží asi o pětadvacet procent. Oproti loňskému roku zde podle lesáků stoupl odbyt palivového dříví zhruba o třetinu.

 
 
Reklama