Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kuchyňské plíce

U klasických kuchyní se vzduch má v místnosti vyměnit za hodinu 10-16x. U kuchyňských prostor integrovaných do obytných místností toto neplatí a je třeba odstranit vlhko i zápach téměř okamžitě.

Pokud se přidržíme lékařského přirovnání, že srdcem bytu je kuchyně, pak jeho plíce představuje digestoř. Léty zanedbávaný spotřebič, dnes jeden z nejdůležitějších. Nejdříve jej hlavně italští designéři proměnili až v umělecký doplněk interiéru. Postupem času začaly odsavače udivovat i silným výkonem či automatickým sepnutím v okamžiku, kdy vlhkost vzduchu převýšila či klesla pod doporučenou hladinu. "Nemusí jít vždy o výrobky v horentních cenách. Například značka Best nabízí výsuvnou digestoř ES24 s halogenovým osvětlením, ovládáním pomocí podsvícených tlačítek a s hlučností pouze 37 až 58 dBA - hlasitý hovor dosahuje 60 dB - a s výkonem 725 kubíků za hodinu za deset a půl tisíce," tvrdí Miroslav Pelichovský z firmy Incos Alfa.

U klasických kuchyní prodejci a architekti radí - vzduch se má v místnosti vyměnit za hodinu desetkrát až šestnáctkrát. Tomu musí odpovídat výkon digestoře - pro desetimetrovou kuchyni to znamená výkon minimálně 300 m3/h. "Jenže na tento vzorec zapomeňte v okamžiku, kdy máte obytný prostor o ploše 60 nebo 70 metrů čtverečních nebo dokonce víc, to byste museli mít spotřebič s výkonem jak pro tovární halu, a ten by pak byl pěkně hlučný," upozorňuje Ivan Karas z kuchyňského studia Poggenpohl. S vlhkostí a nežádoucími pachy by z interiéru odcházelo navíc i teplo - a náklady na topení by zbytečně stoupaly. Co teď? "Odsavače přestaly fungovat jako filtr, řešením se stalo odstranit vlhko i zápach téměř okamžitě, kdy vzniknou. Se zcela novou technologií proto přišla značka Gutmann.

Odtah řeší komplexně, od výkonu, šířky a umístění digestoře, přes odstranění přepážek v odsavači, zvětšením šířky odtahu až na 22 cm - běžný průměr potrubí pro odtah je 10 cm - až po vyústění," vypočítává Ivan Karas. V praxi to znamená použití 90 cm široké digestoře nad šedesáticentimetrovou varnou deskou umístěnou u zdi, nebo dokonce typy s délkou až tři metry u ostrůvkových kuchyní, zastřešující celou pracovní desku včetně dřezu. Vzhled digestoří odpovídá současnému trendu v kuchyních - horizontální linie, výrazný design, robustní tvary a soulad v materiálech. Ty nejmódnější digestoře proto vypadají jako nízké kovové kvádry zavěšené pod stropem.

 
 
Reklama