Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cena tepla tedy může teoreticky stoupnout o sedm procent

Zvýšení cen zemního plynu by se nemělo plně projevit na ceně dodávek tepla do jednotlivých domácností, které odebírají teplo z centrálních zdrojů.

Mluvčí koncernu MVV Energie, který vlastní Jabloneckou teplárenskou a realitní, Rita Gabrielová uvedla, že zdražení plynu se neprojeví v plné výši, což je právě výhodou dodávek tepla z centrálních zdrojů, Například cena tepla dodávaného jabloneckou teplárnou je složená ze dvou položek - fixní a proměnlivé, ta právě reaguje na aktuální cenu paliva. "Pokud cena zemního plynu vzroste o třináct procent, po zakalkulování do nákladů se to na konečné ceně pro odběratele projeví zhruba polovinou. Cena tepla tedy může teoreticky stoupnout o sedm procent," vysvětlila Gabrielová. Doplnila, že tato nová cena nebude ve většině případů promítnuta do výše nastavených záloh, takže zákazníci výraznou změnu na měsíčních platbách zatím nepocítí.

Gabrielová rovněž uvedla, že během topné sezony může dojít k výkyvům odběru tepla v závislosti na průběhu zimy nebo na technickém vybavení stanic, které je regulovatelné. Tyto faktory mohou mít vliv na konečné vyúčtování za odběr tepla. Navíc dodala, že jablonecká teplárna není odkázána pouze na zemní plyn, ale může spalovat i topný olej. "Včasným zásobením tak snižujeme palivové náklady," doplnila mluvčí.

Jablonecká teplárenská a realitní dodává podle vlastních údajů teplo asi do deseti tisíc domácností v Jablonci. Nedávno se pro tento zdroj rozhodli i družstevníci nově vznikajícího sídliště Proseč.

Zdroj: Anopress, 6.9.2004

 
 
Reklama