Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rostoucí ceny ropy se budou muset v ceně plynu zohlednit

Kvůli neklidu na trhu s ropou ekonomové očekávají, že po letní sezoně porostou například ceny zemního plynu a pohonných hmot.

Na strmý růst cen ropy mohou na podzim doplatit i tuzemské domácnosti, které topí zemním plynem. Kvůli neklidu na trhu s ropou ekonomové očekávají, že po letní sezoně porostou například ceny zemního plynu a pohonných hmot.

Ceny ropy na světových trzích i včera lámaly své dlouhodobé rekordy. Již dopoledne cena barelu americké ropy překonala hranici čtyřiačtyřiceti dolarů. Jak uvedl pro Lidové noviny mluvčí Transgasu Martin Chalupský: "Cena zemního plynu pro Českou republiku je na světových cenách ropy přímo závislá,". Dodal, že vzestup hodnoty je již natolik strmý, že jej v ceně plynu bude nutné v říjnu zohlednit. V Česku stanovuje cenu zemního plynu čtvrtletně Energetický regulační úřad právě na základě doporučení společnosti Transgas.

Cena zemního plynu se totiž odvíjí od cen ropy na světových trzích. Když se ropa zdražuje, stoupá i poptávka po této komoditě, což žene ceny plynu nahoru.

Včera se nad čtyřicet dolarů dostala i hodnota severomořské ropy typu Brent, což je její jedenadvacetiletý rekord.

Ekonomové nicméně očekávají, že hlavní vlna zdražování kvůli ropě se objeví až na podzim.

Zdroj: Anopress, 4.8.2004

 
 
Reklama