Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výběr elektřiny pro všechny

Všechny firmy včetně těch nejmenších si mohou od příštího roku vybrat svého dodavatele elektřiny. Novou nebo jinou, výhodnější smlouvu mohou uzavřít i živnostníci.

Liberalizace trhu s elektřinou, který se v České republice postupně otevírá od roku 2002, se od ledna posune zase o krůček dál. Od prvního ledna příštího roku bude mít právo volby svého dodavatele elektřiny každý odběratel s výjimkou domácností. Tito poslední, nejmenší zákazníci mohou podle schváleného scénáře vstoupit na otevřený trh až o další rok později, tedy 1. ledna 2006.

Dosud si svého vlastního dodavatele mohly vybírat jen velké firmy a organizace s dostatečně velkým odběrem elektřiny. Letos se těmito oprávněnými zákazníky staly všechny subjekty, které spotřebují více než 9 MWh ročně. Bylo jich několik stovek a zdaleka ne všechny využily možnost, aby svého dosavadního dodavatele - historicky je to regionální distribuční společnost - změnily. Energetický regulační úřad, který dohlíží na monopolní energetické firmy podnikající v elektrických sítích, odhaduje, že si jiného dodavatele vybrala necelá desetina oprávněných zákazníků.

RING SE OTEVÍRÁ
Právo výběru mimo jiné znamená, že si zákazník může sjednat nižší než dosavadní cenu. S novou smlouvou však přebírá část zodpovědnosti. "Je správné ho upozornit, že právo volby dodavatele je stejně jako v jiných oborech lidské činnosti spojeno s rizikem nenaplnění smluvní dodávky, což by ve svém důsledku mohlo vést k vyšším platbám za elektřinu," upozorňuje Stanislav Peleška z Pražské energetiky. Na území hlavního města obsluhovaného Pražskou energetikou, která je jednou z osmi regionálních distribučních společností, bude mít od Nového roku právo volby dodavatele elektřiny několik desítek tisíc malých firem a podnikatelů. Pražská energetika proto pro ně připravuje dopis, v němž jim vysvětlí, jaké možnosti od Nového roku nabízí. Podnikatelé ani firmy se nemusejí obávat, že jim na volném trhu hrozí nebezpečí, že by je někdo bezdůvodně nebo náhle odstřihl od energie. Každý ze zákazníků bude mít i podle připravované novely energetického zákona právo na spolehlivé dodávky elektřiny. Jako poslední v řadě mu ji musí v případě výpadku smluvního partnera zajistit takzvaný dodavatel poslední instance. Takový dodavatel ponese značné riziko a za své služby si bude účtovat nejvyšší možnou cenu.

SLEVY NEJSOU ZADARMO
Místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček podnikatelům radí, aby případnou volbu nového dodavatele důkladně zvážili. Pokud bude někdo nabízet výrazné slevy, slibuje něco, co může těžko splnit. Ceny elektřiny v Evropě už dva roky rostou a dodavatelé nemají dostatečně velké marže, aby je mohli významně stlačit dolů. Pro firmy, které obchodují s elektřinou, jsou navíc malí odběratelé málo atraktivní a lze předpokládat, že pokud budou někoho lákat slevami, budou to spíše velcí zákazníci. Nové smlouvy budou malým firmám a podnikatelům nyní nabízet i jejich dosavadní dodavatelé, regionální distribuční společnosti. Podnikatel, který ji odmítne a najde si jiného dodavatele, s nimi musí v každém případě podepsat novou smlouvu o připojení. Jednoduše proto, že regionální distributor zůstane i nadále majitelem a provozovatelem místní rozvodné elektroenergetické sítě s povinností přenášet po ní energii pro každého účastníka trhu. Tato povinnost je logická: doprava elektřiny je všude na světě monopolem, protože budování konkurenčních sítí by bylo příliš nákladné.

TŘI MOŽNOSTI, NEBO NIC
Malá firma či podnikatel, které se od příštího roku bude říkat oprávněný zákazník, si může zvolit z několika možností. Největší cenovou volnost získá, pokud bude mít svého smluvního dodavatele pro předem naplánovaný odběr a chybějící elektřinu nakoupí přímo na burze nebo přesněji na krátkodobém trhu s elektřinou organizovaném společností Operátor trhu s elektřinou. V tom případě se stane subjektem zúčtování, což znamená, že musí operátorovi předávat technické údaje smluv a musí mít průběhové měření spotřeby, aby bylo možné vyhodnotit, jak se odchýlil od nasmlouvaných hodnot a kolik tedy zaplatí za každou překročenou nebo neodebranou kilowatthodinu. Možnost účasti na krátkodobém trhu je spíše teoretická, obsahuje příliš velké riziko, a proto ji často nevyužívají ani velké firmy, které mají k dispozici celý štáb podnikových energetiků. Riziko přenechávají svému dodavateli, který za ně automaticky přebírá odpovědnost za odchylky od plánované spotřeby. Ceny takového dodavatele jsou samozřejmě vyšší než tam, kde někdo garantuje jen přesně naplánované dodávky. Podnikatel, který uzavře takovou smlouvu o převzetí rizika, přijde do styku s operátorem jen tehdy, pokud změní dodavatele a musí tuto změnu nahlásit. Změna dodavatele je bezplatná, novou smlouvu však může oprávněný zákazník uzavřít i se svým dosavadním dodavatelem, regionální distribuční společností.

POSLEDNÍ INSTANCE
Malá firma má i třetí možnost a může zůstat zcela pasivní. Připravovaná novela energetického zákona zavádí nový pojem, takzvaného dodavatele poslední instance. Takový dodavatel bude muset firmě, jež má méně než padesát zaměstnanců a odběr do 10 MWh ročně, zajistit dodávku elektřiny za regulovanou cenu, kterou stanoví Energetický regulační úřad. "Bude zcela jistě vyšší, a to vzhledem k většímu riziku spojenému se správným odhadem předpokládané spotřeby," upozorňuje Peleška. Vybrat si z nabídky několika dodavatelů není jednoduché. Ale alespoň jedna jistota zatím platí. Ředitel Němeček tvrdí, že se jeho úřad dosud nesetkal s tím, že by elektřinu nabízeli zákazníkům nějací podvodníci.

MONOPOL KONČÍ
Všechny firmy a podnikatelé si mohou vybrat svého dodavatele elektřiny.

Mají tyto možnosti:
I. stanou se subjektem zúčtování
+ nejnižší cena,
- průběžné měření, riziko odchylek

II. uzavřou novou smlouvu s dosavadním nebo jiným dodavatelem
(střední cena, a to bez nových povinností a rizika odchylek)

III. spolehnou se na institut poslední instance
+ nulová námaha
- pravděpodobně nejdražší elektřina

INTERNET
Seznam licencovaných obchodníků - www.eru.cz
Operátor trhu s elektřinou - www.ote-cr.cz

 
 
Reklama