Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Většina lidí nakupuje uhlí s příchodem teplých dnů

Prázdniny jsou stále cenově výhodným obdobím pro ty, kteří si hodlají nakoupit uhlí na příští topnou sezónu. Nejvýraznější slevy však odešly s koncem školního roku.

"Lidé už si na slevy zvykli a nejvíc nakupují právě na jaře. Často však nechávají koupi na poslední chvíli a největší nápor jsme zažili za posledních deset červnových dní, kdy nebylo výjimkou, že jsme uhlí dovezli do domu i v devět hodin večer," řekl Radomír Svoboda z táborských uhelných skladů. Zatímco v květnu jsou schopni distributoři doručit zásilku dle dohody s tolerancí půl hodiny, v době kumulace objednávek může jít i o rozmezí dvou tří dnů.

V domácnostech nejpoužívanější hnědé uhlí typu kostka či ořech stojí okolo 160 korun za metrický cent. Jeho cena v průběhu roku roste a v listopadu, kdy nakupují poslední opozdilci, již musí zákazník počítat se zhruba 180 korunami za metrák. Ke konci roku se do ceny promítá i inflační zvýšení. Ačkoli cena uhlí každoročně stoupá o tři až čtyři procenta, stále jde o nejlevnější způsob vytápění.

Černé uhlí používané především v litinových kotlích drží celoročně stejnou cenu, letos to je kolem 370 korun za metrák. Stejné množství koksu vyjde kolem 590 korun, což je oproti ceně před 1. červencem o 150 korun víc. "Na vině je jeho nedostatek na trhu. Zdražuje i dřevo a úměrně tomu klesá o něj zájem. Zvýšení sazby DPH z pěti na devatenáct procent například předražilo metrák dřevěných briket o šedesát korun," řekl majitel prodejní firmy Michael Jambor. Používání uhlí se podle prodejců ustálilo a nezřídka si lidé i po přechodu na plyn nebo elektřinu nechávají uhelný kotel a vytápění kombinují.

 
 
Reklama