Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úprava zařízení pro prodej potravin dle Vyhlášky č. 347

18.7.2003 uplyne první rok z tříletého přechodného období, které je stanoveno pro úpravu zařízení pro prodej potravin a znamená změny zejména v oblasti volby vodovodních baterií.

Úpravou se zabývá Vyhláška č. 347/2002 Sb. Ministerstva zdravotnictví ze dne 18. července 2002 O hygienických požadavcích na prodej potravin a rozsah vybavení prodejny podle sortimentu prodávaných potravin.

Tato vyhláška stanoví hygienické požadavky na prodej potravin a rozsah vybavení prodejny podle sortimentu prodávaných potravin. Vyhláška se nevztahuje na prodej živých zvířat, včetně ryb, na přímý prodej živočišných produktů výrobcem a na jejich prodej na tržištích a tržnicích.

Pro zaměstnance musí být při úpravě a prodeji nebalených potravin zajištěna umyvadla přímo napojená na kanalizaci určená k mytí rukou a vybavena teplou tekoucí vodou, připravenou z vody pitné. Jsou-li upravovány a prodávány potraviny určené k přímé spotřebě s nároky na nízké teploty při jejich uchovávání, musí být tato umyvadla bez ručního a pažního ovládání uzavírání tekoucí vody. K umyvadlu musí být doplněny mycí prostředky a jednorázové ručníky k osušování rukou nebo osoušeče a je-li to zapotřebí, také nádoby na použité ručníky. Pro průběžný úklid provozních věcí (např. nádobí, náčiní, stroje) musí být prostory a místa prodeje vybaveny potřebnými technologickými předměty (například dřez) přímo napojenými na kanalizaci, vybavenými tekoucí pitnou a teplou vodou připravenou z pitné vody.

Pro osoby činné v prodejně musí být k dispozici kapacitně vyhovující šatny, záchody a umývárny, členěné podle pohlaví, v rozsahu a provedení podle požadavků zvláštního právního předpisu. Záchody musí být splachovací, oddělené od záchodů pro veřejnost, se záchodovými předsíněmi. Předsíně musí být vybaveny věšáky pro odložení pracovního oděvu, umývadlem s tekoucí teplou vodou, připravenou z vody pitné, bez ručního a pažního ovládání uzavírání tekoucí vody, prostředky k mytí rukou, k osušování rukou ručníky pro jednorázové použití nebo osoušeči a podle potřeby nádobami na použité ručníky.

 
 
Reklama