Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní editorial - ještě jedno rozhodnutí

Připomeňme si několik faktů vybraných ze zprávy ČTK vydané ve čtvrtek 30.6., tedy vzápětí po odvolání předsedkyně FNM JUDr. Dany Němcové

PRAHA 30. května (ČTK) - Prezidium Fondu národního majetku odvolalo na mimořádném zasedání, v noci na dnešek, předsedkyni výkonného výboru fondu Zdenku Němcovou. Hlavním důvodem bylo to, že fond hlasoval na mimořádné valné hromadě ČEZ proti vládnímu rozhodnutí o propojení elektrárenské společnosti s distributory elektřiny, výměnou za prodej části podílu ČEZ v elektrizační soustavě ČEPS státu. ČTK to sdělilo několik na sobě nezávislých zdrojů, které se jednání prezidia zúčastnily.

Prezidium podle zdrojů také rozhodlo o tom, že by řádná valná hromada ČEZ 11. června měla schválit vypracování nového znaleckého posudku transakce. Do doby konání hromady by měly být zároveň odstraněny i všechny její další věcné a právní překážky. "ČEZ a (dceřiná firma FNM) Osinek se musejí dohodnout na novém soudním znalci," uvedl zdroj.

Znalecký posudek, který ocenil státní podíly v osmi distribučních firmách na 32 miliard korun a 66 procentní podíl ČEZ v a.s. ČEPS zhruba na 15 miliard korun, kritizovali zejména ekonomové a opozice. Ti jej považovali za výhodný pro ČEZ a jeho minoritní akcionáře, ale nevýhodný pro stát. Posudek vytvořil během tří týdnů sedmdesátiletý soudní znalec Robert Matička.

Konečné sumy by podle zdrojů měly být odvozeny od obou ocenění.

Podle neoficiálních zdrojů ministr financí a zároveň předseda prezidia FNM Jiří Rusnok o kroku, který fond chystal na mimořádnou valnou hromadu 20. května, věděl několik dní dopředu. Neinformoval o něm však ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, který je hlavním zastáncem integrace ČEZ s distributory. O kroku FNM prý předem věděla i členka prezidia a Grégrova náměstkyně Milada Vlasáková. Grégr se, stejně jako představitelé ČEZ, údajně dozvěděl o změně postoje fondu těsně před valnou hromadou.

Jako důvod ke svému postoji uvedl FNM ne zcela vyjasněnou otázku, jak bude naloženo s akciemi se zvláštními právy, jež fond drží v distributorech. Argumentoval také tím, že nebyla uzavřena smlouva mezi soudním znalcem a Osinkem o vypracování znaleckého posudku na ocenění podílů.

Rusnok ještě v minulém týdnu uvedl, že o personálních změnách v souvislosti s konáním fondu na mimořádné valné hromadě ČEZ neuvažuje.

Prezidium FNM je nyní nekompletní a místo devíti členů jich má pouze sedm (předseda Jiří Rusnok, místopředseda František Brožík a členové Jiří Václavek, Milada Vlasáková, Zdeněk Petříček, Václav Kupka, Jaroslav Vrána - všichni ČSSD). Pro odvolání Němcové hlasovalo podle jednoho ze zdrojů šest členů.

Vláda definitivně rozhodla o prodeji státních podílů v osmi distribučních společnostech firmě ČEZ a o nákupu 66 procent akcií ČEPS státem počátkem května. ČEZ dosud vlastní 100 procent ČEPS. Nejdůležitější kroky se měly uskutečnit do červnových voleb, což je nyní kvůli druhému ocenění nereálné.

Když se tedy pokusím shrnout fakta, vychází z toho naprostá nesmyslnost odvolání předsedkyně FNM těsně před volbami. Fond pod jejím vedením zabránil provedení neprůhledné majetkové transakce. Je to zřejmé i z celé řady informací, které uveřejnil týdenník EURO v článku STÁT PROTI STÁTU. A jako ocenění tohoto postoje FNM byla jeho předsedkyně odvolána.

Je opravdu těžko pochopitelné, proč současná vláda především v osobě ministra Grégra vyvíjí tolik úsilí, aby byly podniknuty nevratné kroky, které tak zásadně ovlivní budoucnost naší elektroenergetiky. Věřme, že vláda ještě do voleb vydá jasné stanovisko, z kterého bude zřejmé, co ji k tomu vede.




Jasněji v příštím týdnu
Vám přeje Milan Bechyně


 
 
Reklama